Dag 8: Praag - Hrádek (291 km)

8 juni 2026 - Hrádek, Tsjechië

Na twee dagen heerlijk rondslenteren in Praag was het weer tijd om in het zadel te kruipen. Vandaag is het onofficieel begin van de de terugweg. Eerst stond er nog een tussenstop gepland in Hrádek, helemaal in het zuiden van Tsjechië.

Oorspronkelijk lag er een lange route op tafel, eentje die via het middeleeuwse stadje Český Krumlov zou lopen. Prachtig, maar met 351 kilometer en meer dan zes uur rijtijd (eerder zeven) zou dat, inclusief pauzes en een bezoekje aan het stadje, makkelijk een dag van tien uur worden. Dat zagen we niet meteen zitten.

We kozen dus voor de kortere variant van 291 kilometer, en achteraf bekeken was dat een uitstekende beslissing. De rit verliep opvallend vlot—misschien ook omdat er onderweg nergens iets open was om even te pauzeren. Mijn lunch bestond daardoor uit een Twix, een Snickers en een flesje cola. Niet meteen culinair hoogstaand, maar het hield me op de been.

Gelukkig maakte de route zelf veel goed. Net zoals mijn solorit richting Praag was het opnieuw puur genieten: geen scherpe bochten of technisch gedraai, maar brede wegen, open bochten en glooiende landschappen. Je rijdt moeiteloos 90 per uur zonder je een stuntpiloot te voelen, en toch verveel je je geen seconde.

Door dat vlotte tempo kwamen we mooi op tijd aan in het hotel. Dat was maar goed ook, want door het beperkte aantal gasten sloot de keuken al om 18u30. Als we de lange route hadden gekozen, hadden we waarschijnlijk naast ons avondeten gegrepen.

Om de karige “maaltijd” van deze middag goed te maken, trakteerden we onszelf op een heerlijke steak met frietjes. Meer dan verdiend.

Morgen staat er opnieuw een stevige rit op het programma: 354 kilometer richting Duitsland. Dan is de echte terugweg ingezet. Hopelijk blijft het droog, want de weersvoorspelling toont toch een aantal druppeltjes.

1. Monique Ruiter:
    8 juni 2026
    Gelukkig had je de chocolade snacks bij je! Ik zag foto's voorbij komen van een heerlijk ijsje, dus het diner maakte gelukkig veel goed. Ik duim met jullie mee voor droog weer! Groetjes
  2. Kurt Bitters:
    8 juni 2026
    Bedankt! We gaan tussen de druppels door proberen te rijden. 😅
  3. Ellen.:
    8 juni 2026
    Hopelijk valt het weer mee. Ik duim voor jullie. Veel succes met de terug weg
  4. Kurt Bitters:
    Dank u!